zondag 15 april 2012

Johan Cruijff 65 jaar



Johan Cruijff wordt een dezer dagen 65. Hij werd geboren op 25 april 1947 in het Burgerziekenhuis in Amsterdam en groeide op in Betondorp. Zijn ouders hadden een groentewinkel in de Akkerstraat 32 hoek Tuinbouwstraat.
Ik heb een tijd in Betondorp gewoond. Het is echt een dorp ook al woon je aan de rand van Amsterdam en praat iedereen met de bekende Amsterdamse tongval. Ik heb een tijdje met veel plezier op de Brink gewoond waar mijn huiskamer uitzicht had op de achtertuintjes van de Akkerstraat, en enkele jaren in de Tuinbouwstraat. Het voordeel van wonen in Betondorp was dat ik vrij snel in de binnenstad van Amsterdam kon komen, maar net zo makkelijk afstand van de stad kon nemen en de natuur in kon fietsen. Net als in elk dorp kende ik mijn buren vrij goed en net als elders in de stad werd mijn fiets regelmatig gestolen.   
Betondorp kent twee stijlen van bouwen; de Amsterdamsche School waar de huizen aan de Brink een mooi voorbeeld van zijn en de Stijl, zoals de huizen in de Tuinbouwstraat. Het dorp is voor zijn tijd vrij ruim opgezet en de opgroeiende Johan Cruijff moet er volop ruimte hebben gehad om er te spelen. Voetballen deed hij ondermeer op een veldje aan het Onderlangs en op de Brink. Toen ik er woonde was de Brink opgedeeld in vakken met kleine rozenperkjes, maar in Johan Cruijff’s tijd was het een open plein. Ruimte genoeg om er te voetballen. Ook in die jonge jaren schijnt Cruijff het al beter te hebben geweten dan zijn vriendjes. Hij bracht zijn eigen voetbal mee naar de Brink, maar als zijn vriendjes speelden op een manier die hem niet beviel dan nam hij de bal op en ging weer naar huis; “het is mijn bal”.
Voor liefhebbers van architectuur is er al een wandelroute door Betondorp, maar er zou ook een Johan Cruijff route aan moeten worden toegevoegd met foto’s uit zijn jeugd en met zijn bekendste uitspraken. En een standbeeld. Wat is Betondorp nou zonder een standbeeld van Johan Cruijff?  

In Vrij Nederland van deze week is een prachtig artikel verschenen van Ilja Pfeijffer over Johan Cruijff. Het is een hagiografie van Johan Cruijff geworden. In Nederland hebben we moeite met heldenverering, dus een heiligenbeschrijving lijkt mij ook meer geschikt voor onze cultuur. Het artikel bevat veel bekends, veel dat ik niet wist of vergeten was en bracht allerlei herinneringen bij me op. Zoals de gesprekken die ik met mijn vader, van oorsprong meer een GVAV liefhebber, over Johan Cruijff, zijn doelpunten en zijn rol bij Ajax heb gehad. Fijne herinneringen.

Echt heilig verklaard worden zal Johan Cruijff natuurlijk nooit. Daarvoor zijn we in Nederland te kritisch en te verstandig. Een goed voorbeeld is het gebruik van vleugelspitsen. Elke Nederlandse voetballiefhebber begrijpt dat je op de rechterflank dan iemand nodig hebt die met rechts kan schieten en op de linkerflank iemand die met links kan schieten. Logisch toch? Menige trainer die dit systeem toepaste of juist afwees heb ik dit ook met grote beslistheid zo horen uitleggen. Maar toen aan Johan Cruijff werd voorgelegd dat je op links een linkspoot en op rechts een rechtspoot nodig had haalde hij de schouders op en zei, “Waarom?”
Hij kan ook niet alles weten, een heilige is ook maar een mens.

Tom Verhoeven  
Auvergne, lente 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten