maandag 7 september 2015

Het leven is makkelijker als je leert te denken !





Ieder mens heeft zo zijn eigen talenten. Of ontbeert bepaalde talenten. Niet iedereen kan goed schilderen, musiceren, hardlopen, schaken, jongleren, schaatsen, klussen, of beeldhouwen.
Ook voor goed denken geldt dat niet iedereen er even goed in is. Vrij veel mensen hebben moeite om hun gedachten structuur te geven en logisch te formuleren.  Zelfs de aanhoudende stroom van gedachten in hun hoofd lijkt alle kanten op te gaan en dat is te merken als ze hun gedachten in woord of geschrift uiten.

Het tegenovergestelde doet zich ook vaak voor; mensen laten zich gemakkelijk leiden door vooringenomen opvattingen die een open manier van denken over de werkelijkheid in de weg staan.
Daar komt bij dat mensen zich vaak laten leiden door emoties, het sentimentele gevoel dat ze koesteren over een specifiek onderwerp of dat ze bij zich oproepen door het kijken naar beelden met een voor hen hoog zieligheidsgehalte.  Kritiek op zulk soort opvattingen wordt vrijwel direct ervaren als een persoonlijke aanval.

Denken zonder emoties is niet echt mogelijk, maar je uitsluitend laten leiden door emoties staat elke vorm van denken in de weg.

Net als de hier boven aangehaalde vaardigheden is denken een ambacht, het is een vaardigheid die je je eigen moet maken, die je moet oefenen, die zelfreflectie vergt en studie.  Je moet zoals Aristoteles al aanbeval in staat zijn een gedachte te overwegen zonder deze onmiddellijk als waar te accepteren.
Misschien omdat mensen niet goed kunnen denken dat ze daardoor tot de conclusie menen te moeten komen dat er iets mis is met het denken zelf.  Dat niet zij zelf, maar het denken het probleem is.

Een grotere en meer dwaze gedachte is haast niet denkbaar.  

Tom Verhoeven
Auvergne, zomer 2015 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten