dinsdag 22 mei 2012

Auvergne en Nederland, een vergelijking


Nederland is een van de dichtstbevolkte landen van Europa. Vooral de randstad is verstedelijkt, maar als we de alsmaar groter wordende dorpen en de wegen er naar toe bij op tellen dat ontkom je niet aan het gevoel dat heel Nederland bevolkt is. Plekken waar je alleen in de natuur kunt ronddwalen zonder andere mensen tegen te komen zul je niet of nauwelijks in Nederland vinden. En als je dan eens een rustig plekje hebt gevonden met niet al te veel voorbijgangers dan is er altijd het geluid van snelwegen en een spoorlijn op de achtergrond. In de toekomst zal de verstedelijking van met name de randstad alleen nog maar toenemen. Het gaat langzaam richting New York met het groene hart als een park in het midden van stad, industrie en kantoren, en veel wegen, veel auto’s, veel forensen

Nederland heeft gemiddeld 403 inwoners per km2. Frankrijk heeft gemiddeld 115 inwoners per km2.

Frankrijk heeft meer ruimte, meer agrarische gebieden en vooral ook meer natuurgebieden dan Nederland. Dat maakt Frankrijk ook zo’n aangenaam vakantieland. Je kunt er temidden van de natuur echt tot rust komen en in de natuur actief zijn; voor wandelen, paardrijden, zwemmen, fotograferen, sport en spel, is er meer natuurlijke ruimte en variatie.

Om Nederland en de Auvergne beter te kunnen vergelijken heb ik zo maar wat saaie cijfers bijeen gesprokkeld.

Oppervlakte Nederland: 41.526 km2 (waarvan 18 % bestaat uit water)
Oppervlakte Auvergne: 26.013 km2

Waar Nederland gemiddeld 403 inwoners per km2 heeft, daar telt de Auvergne slechts 53 inwoners per km2. De Allier, naast Cantal, Puy de Dome en Haute-Loire een van de vier departementen van de Auvergne, kent zelfs nog minder inwoners per km2; 46.

Het dichtstbevolkte deel van Nederland is de provincie Zuid-Holland met grote steden als Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het heeft 1227 inwoners per km2.

Amsterdam, de stad waar ik ben opgegroeid en waar ik het langst hebt gewoond, heeft 789.846 inwoners (cijfer 2012) op een oppervlakte van 219 km2. Dat komt neer op 4750 inwoners per km2.

De hoofdstad van de Auvergne, Clermont Ferrand heeft een oppervlakte van 42,7 km2 en heeft 142.400 inwoners(2011). Per km2 komt dat neer op 3337 inwoners, aanzienlijk minder dan een stad als bijvoorbeeld Leiden dat 5042 inwoners per km2 telt.

Er zit weinig groei in de bevolking. Vooral op het platteland trekken de jonge inwoners weg naar de steden, voor opleiding, werk en de avontuurlijke levensstijl die bij een stad lijkt te horen. In de nabijheid van steden is dan ook wel nieuwbouw te zien, vooral vrijstaande huizen met een perceel grond er om heen. Meer landelijk gelegen huizen worden moeizaam verkocht en dat geldt ook voor de mondjesmaat vrijkomende bouwpercelen. Ze liggen vaak op een te grote afstand van de steden. Bestaande huizen blijken ook vanwege hun indeling en de staat waarin ze veelal verkeren weinig populair bij jonge Fransen. Dit leidt er toe dat oude huizen lang leeg blijven staan en niet zelden in verval raken. 

Een landelijk gebied als de Montagne Bourbonnaise heeft daarom minder inwoners per km2 dan gemiddeld in de Auvergne. Het gehele berggebied kent slechts zo’n 6500 inwoners, gemiddeld minder dan 15 inwoners per km2.  


Tom Verhoeven
Auvergne, lente 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten