woensdag 30 januari 2013

Hommels en Theepotten



Hommels en Theepotten

Veel mensen geven  nog steeds de voorkeur voor een keurig onderhouden voortuintje met strakke vormen boven een wat meer rommelig ogende Engelse “Cottage Garden”.  Het nadeel van het telkens opruimen en bijhouden van de tuin is dat veel  inheemse planten het moeilijk hebben om er te overleven. Dat geldt ook voor vogels en kleine dieren zoals muizen. 


Hommels (er zijn verschillende soorten hommels die niet allemaal dezelfde habitat zoeken) nestelen vaak op of in de grond en hebben dan een zekere voorkeur voor verlaten muizenholen. In keurige tuintjes zullen we die echter niet veel aantreffen.  Om de hommels toch een plekje te geven is dit een leuk idee:  Neem een oude aardewerk theepot – misschien staat er nog ergens een op zolder of snuffel eens rond op een rommelmarkt voor een mooi exemplaar – doe er wat hondenhaar of kattenhaar in (of beter nog muizenhaar), zorg er voor dat de deksel  vast zit (klein beetje lijm) en zoek een plekje in de tuin om de theepot in te graven. De tuit van de theepot moet wel zichtbaar blijven.


Kies wel een plekje dat goed te zien is, zodat de af en aan vliegende hommels te observeren zijn.  En dan rustig afwachten tot het wat warmer weer wordt. Hommels zijn vaak al vanaf eind februari begin maart op zoek naar een geschikt nest.

Tom Verhoeven 
Auvergne, winter 2013

Geen opmerkingen:

Een reactie posten