woensdag 18 januari 2012

Traag Tuinieren


Mensen hebben graag controle over hun leven en over hun omgeving. Dat is goed te zien aan de manier waarop tuinen worden aangelegd en onderhouden. Bij het aanleggen van een tuin wordt menigmaal eerst alles verwijderd. In de kaalslag die dan overblijft word alles egaal gemaakt en vervolgens wordt de grasmat neergelegd (als je een tuin hebt moet je een grasmat hebben!), dan volgen de voorgevormde struikjes en wat kleine boompjes. Een strakke heg vormt een afscheiding met de buren en voor het huis komt een keurig wit hekwerk. Enkele kabouters en natuurlijk de barbecue, een parasol, een tuinbank en de tuin is nagenoeg compleet. Verder is het een kwestie van twee keer per week maaien, want we willen een korte dichte grasmat. Gras aanharken om gras en gevallen bladeren te verwijderen, grasmat harken met de verticuteerhar om mos te verwijderen, gaten prikken in de grasmat om het te ontluchten, vallen plaatsen om de onder de grasmat gravende mollen te vangen. De heg moet een paar keer per jaar gesnoeid worden om hem mooi strak te houden (vooral niet te breed en niet te hoog laten groeien!), de rozen moeten terug gesnoeid worden op niet meer dan drie uitlopers, de bolvormige buxus moet goed rond gehouden worden, er moet gif gestrooid worden om van dat mierennest af te komen en korrels gehaald worden tegen de slakken. En dan hebben we nog kunstmest nodig dat beslist niet verspreid kan worden zonder een speciaal daarvoor ontworpen karretje. En dat moet allemaal gedaan worden in het toch al zo overvolle weekend. Het heeft verdacht veel weg van werk, met dezelfde tijdsdruk en stress die we ook in onze dagelijkse werk ervaren.


De amerikaanse hovenier en tuinontwerper Felder Rushing heeft een andere benadering die hij de naam Traag Tuinieren (Slow Gardening) heeft gegeven. De naam verwijst naar een methode van koken die bekendheid heeft gekregen als Slow Cooking.  In deze traditionele benadering van het koken wordt er uitsluitend met lokaal gekweekte groenten en fruit gewerkt, vrij van pesticiden en kunstmest. Vaak wordt er ook gebruik gemaakt van oude rassen. Het belangrijkste is dat de groente en het fruit geur en smaak hebben – iets dat in kassen en bij gebruik van kunstmest vaak verloren gaat.


Felder Rushing benadert de tuin op een soortgelijke wijze. Hij heeft zich daarbij ook door de Gestalt-theorie laten inspireren, dat op zijn beurt weer veel gelijkenis vertoont met Zen en Taoisme. De beleving van de tuin is daarbij belangrijker dan het eindresultaat. Tuinieren gaat over ontspanning en genieten en niet over inspanning en werk – dit is een kernprincipe volgens Felder Rushing. En het gaat over het waarderen van wat er groeit in de tuin. Soms komt er onbedoeld spontaan ergens een plantje op dat ideaal is voor die plek. Men moet dan niet meteen klaar staan met de schoffel. Vaak beseffen mensen niet wat ze weghalen en plaatsen planten in de tuin die er op die plek of die grondsoort helemaal niet thuis horen. Daarom moeten we leren bewust te zijn van hoe men iets doet en wat de gevolgen kunnen zijn van wat men doet.
Andere herkenbare aspecten van Traag Tuinieren zijn: 
  •  de tuinder is autonoom, hij maakt deel uit van de tuin.
  • de gevoeligheid, integriteit en creativiteit van de tuinder wordt gerespecteerd.
  • zelfbewustzijn wordt benadrukt.
  • op ervaring gebaseerde manier van tuinieren (al doende leert men).
Een journalist bezocht de tuin van Felder Rushing en het eerste dat hem opviel was dat er enkele dode bremstruiken in de voortuin stonden. “Die haal je zeker weg” vroeg hij aan Felder Rushing. Deze antwoordde; “Vroeger zou ik die zeker hebben weggehaald! Tegenwoordig denk ik; bruin is ook een kleur…"


Tom Verhoeven
Auvergne winter 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten