woensdag 14 maart 2012

De terugkeer van de wolf


In mijn vorige bijdrage aan deze weblog toonde ik wat foto’s van Franse wolven en van onze eigen wolfhond Britt. Ik vroeg me af of lezers van mijn blog het verschil konden zien tussen een wolf en een wolfhond. Zelf zag ik het als een aanloopje voor een tekst over het verschil en de overeenkomsten tussen wolven en wolfhonden. Op dit deel van de bijdrage heb ik echter nauwelijks reacties gehad. Tot mijn verbazing reageerden juist veel mensen op mijn inleidende tekst waarin ik heel beknopt inging op de komst en verspreiding van de wolf in Frankrijk. Reden om juist op die beknopte inleiding nog eens terug te komen.

De foto’s van de Franse wolven zijn allen genomen in de Mercantour, een beschermd natuurgebied bij de Zwitserse grens. De Franse wolvenpopulaties die de laatste jaren gesignaleerd worden blijken vrijwel zonder uitzondering van oorsprong uit Italie te komen. Aanvankelijk werden ze alleen in de Zwitserse Alpen gezien en vervolgens vond een troep wolven zijn thuis in de Mercantour, van daaruit is de verspreiding door Frankrijk begonnen. Het laatste stukje Frankrijk waar voor die tijd nog enige wolven voorkwamen waren de Pyreneeen. Deze wolven staan ook wel bekend als Iberische wolven en leven vooral in het noorden van Spanje en Portugal. Deze Iberische wolf trekt niet Frankrijk in, maar trekt juist steeds verder naar het zuiden.

Ik heb me lang niet gerealiseerd dat er echt een hek (het ijzeren gordijn) gebouwd was tussen West Europa en de Oostbloklanden, ik zag het meer als een politieke statement, een uitdrukking om het harde verschil tussen twee partijen te duiden. Maar dat hek bestond dus echt en het voorkwam niet alleen dat mensen de grenzen overstaken, maar ook veel wild. Het hek is inmiddels verwijderd en daardoor zien we in vrij korte tijd ineens een verspreiding van wolven vanuit de voormalige Oostbloklanden naar het Westen. Vorig jaar werd er naar verluid zelfs een wolf gesignaleerd in Nederland. Deze zou dan afkomstig moeten zijn een wolventroep die zijn oorsprong in Oost-Duitsland of Polen heeft.

In Frankrijk hebben de van oorsprong Italiaanse wolven de Pyreneeen allang bereikt. De Auvergne zijn ze al gepasseerd, ze worden al geruime tijd gesignaleerd in de Vogezen. En ofschoon er nog geregeld wolven worden afgeschoten, doen ze het grosso modo goed. Alleen de snelle verspreiding van de wolven duidt daar al op.

Sommige mensen verwelkomen de komst van de wolf, anderen vervult hun komst met afschuw. En dat merk je aan de tegengestelde reacties op bijvoorbeeld de beelden van vorig jaar van die ene enkele wolf op de Veluwe. Mensen hebben veel misvattingen over de natuur en zeker over wolven.
Wat mezelf betreft; ik ben geen liefhebber van wat ik voor het gemak maar Disney-natuur noem. De natuur is niet snoezig en zeker niet altijd aardig. Wie onvoorbereid de natuur intrekt komt er al snel achter dat de natuur meedogenloos en gevaarlijk kan zijn. Toch heb ik er minder moeite mee als iemand een boom knuffelt dan dat iemand met een enorme shovel de ene boom na de andere omwalst omdat er blaadjes van die bomen op zijn gazon vallen. Dat laatste toont niet alleen onbegrip voor de natuur, maar zelfs een zekere agressie en dominantie jegens de natuur die zich niet zal beperken tot die enkele bomen, maar ook zal uiten in andere vormen in de omgang met de natuur en ongetwijfeld in het dagelijkse leven. Het beeld van de wolf als een aaibaar knuffeldier is naief, maar het beeld van de wolf als agressief en gevaarlijk waar stante pede tegen opgetreden moet worden  is gebaseerd op onwetendheid en vooringenomenheid.    

Is de terugkeer van de wolf in de Franse natuur een goed teken? Als we ons de flora en fauna voorstellen als een piramide, dan maken de roofdieren het bovenste deel van die piramide uit. Er zijn dus veel minder roofdieren, vleeseters, dan dieren die voor hun dagelijkse maaltijd afhankelijk zijn van plantaardig voedsel. Dat zal ook altijd zo blijven. Roofdieren die geconfronteerd worden met minder voedsel krijgen minder jongen. Of trekken weg. Om die reden kunnen we stellen dat er een zeker streven naar balans te vinden is in de natuur. Het betekent ook dat je om te achterhalen of er sprake is van zo’n balans je in feite alleen hoeft te kijken naar de roofdieren. Doen die het goed, dan betekent dat dat alle dieren en planten lager op de piramide het ook goed doen. Het feit dat de wolf het goed doet in de Franse natuur duidt er op dat hij zijn oorspronkelijke plaats weer heeft kunnen innemen. En dat is iets dat we als natuurliefhebber of als bosbeheerder alleen maar kunnen toejuichen.

Maar hoe zit dat dan met de risico’s? Zullen de wolven het vee van de boeren niet aanvallen? Af en toe verschijnt er in een schreeuwerige krant een bericht waarin melding gemaakt wordt van hele slachtingen in schapenkuddes. En steevast wordt er naar de wolf gewezen als de dader. Het valt niet te ontkennen, het komt voor dat een wolf een schaap of lam pakt. Boeren die daar aangifte van doen krijgen daar ook een ruime vergoeding voor van de overheid. Wat dat betreft is het eerder lastig voor de boer (niemand houdt van papierwerk) dan dat het een serieus probleem is. Wanneer het om meerdere schapen gaat die gewond of dood op het veld achter gelaten worden dan kan in de meeste gevallen aangetoond worden dat het niet om wolven, maar om door mensen opgevoede honden gaat. Daar wil de boer niets van weten, want door honden gedode schapen worden niet vergoed! En hij is er ook niet voor verzekerd! De boer heeft er een financieel belang bij dat elk dood schaap een slachtoffer van de wolf is. En dat de mythe van de wolf als fanatieke schapendoder in stand blijft.

Wetenschappelijk onderzoek heeft allang laten zien dat de wolf als we hem voor de keuze stellen de voorkeur geeft aan ree, wild zwijn en kleiner wild. Een schaap zal hij pas pakken als er geen andere keuze meer is.

Tom Verhoeven
Auvergne, lente 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten