vrijdag 23 maart 2012

Old Wives Lore for Gardeners

Ik ben een groot liefhebber van het sneupen naar oude boeken. Elke vondst is als het vinden van een schat. En als zo’n boek dan ook nog gaat over tuinieren dan ben ik helemaal gelukkig. Old wifes’ Lore for Gardeners en het daarop volgende Gardener’s Magic and Other old Wives’ Lore zijn twee mooi vormgegeven boekjes met een verzameling van adviezen, recepten en oude wijsheden over het tuinieren, over planten en zelfs over de magische krachten van de tuin.


In mijn eerste jaar op de tuinbouwschool moest de hele schooltuin omgespit worden en werd er oude stalmest in de grond verwerkt. Een stevige klus, want het was een grote tuin. Tijdens het spitten kwamen de gekste dingen te voorschijn, waaronder opvallend veel schoenen. En paardenschedels. Dat laatste kwam volgens het hoofd van de school omdat er tijdens de oorlog, lang voor de school gebouwd werd, er een illegale paardenslachterij op deze plek was. De schedels werden niet verwijderd, maar gewoon onder gespit. Net als de schoenen. En dat is ook precies het advies dat in Old Wives’ Lore for Gardeners gegeven wordt: Oude leren schoenen niet weggooien, maar begraven in de tuin! De schoenen bevatten veel sporen elementen en tijdens het verteringsproces, dat heel lang duurt, geven ze dat heel geleidelijk af aan de bodem. En dat is gunstig voor de planten die in de tuin groeien.

Nu het lente is kunnen we wel wat zaai advies gebruiken. In de lokale winkels vinden we zaaischema’s gebaseerd op de maanstand. Old Wives’ Lore for Gardeners geeft hetzelfde advies; alleen zaaien en overplanten bij een wassende maan. En wees vooral niet zuinig met zaaien. Dit is de gouden regel; One for the rook, one for the crow One to die and one to grow (een voor de roek, een voor de kraai. Een om te sterven, een om te groeien)

En dan een belangrijk advies voor gebruikers van een motormaaier die af en toe moeite heeft met starten. Schreeuwen en vloeken heeft geen zin. Bind een stuk venkel aan het handvat. Begroet de maaier met lovende woorden. Zeg dat het altijd bij de eerst ruk aan het koord start. En verzeker iedereen in gehoorsafstand dat het de echt beste machine is die er maar te krijgen is. Dat zal de maaier moeiteloos doen starten.

Twee geweldige boekjes over tuinieren!

Tom Verhoeven Auvergne, lente 2012

Geen opmerkingen:

Een reactie posten