woensdag 1 juli 2015

Politiegeweld; een klassieke verwurging



In een korte tijd twee videobeelden gezien van mannen  die door een politieagent verwurgd werden. Het ene incident speelde zich af in de VS het andere afgelopen weekend in Den Haag.
In juli 2014 werd Eric Garner in New York (Staten Island) door een groep politieagenten omsingeld, een van hen besprong hem van achteren en zette bij het naar de grond brengen van de man in dezelfde beweging met grote nauwkeurigheid een wurgklem aan.  Eric Garner wist nog uit te brengen dat hij geen adem meer kon halen (“ I cann’t breath”), maar raakte al snel buiten bewustzijn en gaf de geest.

Eric Garner (vader van zes kinderen, 43 jaar oud, hovenier) was niet gewapend, had geen misdrijf begaan (hij was wel eerder aangesproken op de verkoop van illegale sigaretten), viel niemand lastig, dreigde niemand met geweld.  Hij stond in de buurt bekend als een vredestichter.
De politieagent die de verwurging toepaste werd niet vervolgd.

Afgelopen weekend (zaterdag 27 juni 2015) vond een vergelijkbaar incident plaats in Den Haag. Mitch Henriquez, afkomstig uit Aruba,  had het muziek festival in het Zuiderpark in Den Haag bezocht en liep grappen makend met zijn vrienden over straat toen hij onverwacht van achteren door enkele politieagenten werd gegrepen en tegen de grond werd gegooid. Een van de politieagenten zette onmiddellijk een verwurging aan.  De andere politieagenten hielden Mitch  Henriquez vast – op beelden is te zien dat hij ook nog klappen krijgt en een kniestoot.  De verwurging wordt uiterst vakkundig ingezet; de arm van de politieagent omwikkeld de nek volledig, er is geen millimeter ruimte meer tussen arm en nek. Dit omsluiten van de nek met de arm is buitengewoon effectief, het slachtoffer kan onmogelijk nog adem halen.  Men kan de verstikking  versnellen door met de arm die de nek in een klem heeft omhoog te komen. En ook dat is goed te zien op de videobeelden.  Dat het al snel fout gaat is te zien aan het stribbelen van het slachtoffer – het is niet bedoeld als een manier om los te komen van zijn belagers, maar het zijn de laatste stuiptrekkingen (een natuurlijke reflex beweging) van iemand die stikt.  De politieagenten schijnen het op te vatten als tegenstribbelen en zien er een aanleiding in om Mitch Henriquez nog steviger vast te houden. Dat is dan al niet meer nodig blijkt al heel snel. Enkele politieagenten doen nog wat halfhartige pogingen om Mitch Henriquez bij te brengen door hem in het gelaat te slaan. Ze voelen aan de halsslagader. Uit hun gedrag valt op te maken dat ze niet weten wat ze moeten doen. Er wordt geen EHBO toegepast.  In principe hadden ze allang medische hulp moeten vragen.  Ofschoon die hulp te laat zou zijn geweest;  Mitch Henriquez was al overleden.  Op een knullige manier wordt het lichaam overgebracht in het busje en in een daaropvolgend persbericht heet het dat Mitch Henriquez onderweg “onwel “ is geworden.

De dader is nooit een politieagent.  Het slachtoffer is onwel geworden, heeft een hartkwaal, heeft overgewicht, dronk teveel, gebruikte drugs, had een moeilijk huwelijk, was werkeloos, reed in een derde hands peugeot,  droeg een bolhoed, had te lang in de regen gelopen, had zich een week niet geschoren of rook naar pepermunt.  Maar het kan niet zo zijn dat de politieagent iets heeft gedaan dat ernstig letsel bij het slachtoffer veroorzaakt heeft. 

Bovendien; hoe erg kan zo’n wurgklem nou helemaal zijn ?
Laat hier geen misverstand over zijn; het is een van de meest effectieve grepen die er bestaan.  Het is een klassieke greep die reeds in de oudheid bekend was.  Wanneer de nek goed omsloten is door de arm, verliest het slachtoffer al na luttele seconden het volle bewustzijn.  Langer aanhouden van de klem leidt tot blijvende hersenschade en de dood. Belangrijk kenmerk van de verwurging; er valt geen aantoonbare schade aan het lichaam vast te stellen. Keel en strottenhoofd zullen intact blijven.
Dit soort klemmen worden beoefend in verschillende worstelmethoden. Tegenwoordig vooral in MMA ( mixed martial arts). 

In het Japans staat de klem bekend als Hadaka jime.


In de jaren tachtig – negentig werd kickboksen heel populair bij politieagenten. Het leidde tot een samenvloeien van twee werelden die feitelijk gescheiden horen te blijven. Er waren nogal wat kickboksscholen betrokken bij drugshandel.     
Tegenwoordig lijkt MMA populairder bij de politieagenten.
De techniek hoort niet thuis in het curriculum van arrestatietechnieken die de politieagent te oefenen krijgt tijdens zijn opleiding.

Het lijdt geen twijfel dat zowel Eric Garner als Mitch Henriquez overleden zijn als gevolg van overmatig politiegeweld.
Een gezonde organisatie zou tot de conclusie komen dat er om die reden opnieuw kritisch gekeken moet worden naar de politie opleiding als geheel en daarnaast naar de training in arrestatietechnieken.  Politieagenten die niet geschikt blijken voor het vak zouden ontslagen moeten worden.  En politieagenten die excessief geweld gebruiken zouden vervolgd moeten worden.

Een ongezonde organisatie zal er alles aan doen om de kwestie weg te moffelen, vervolging van een politieagent tot het uiterste vermijden en vooral media- en marketingtrucs willen toepassen om hier ongeschonden uit te komen.  

Ondertussen betreuren we de onnodige dood van een toevallig voorbijlopende burger die alleen maar in Den Haag was om familie te bezoeken en naar wat muziek te luisteren.          

Tom Verhoeven
Auvergne, Zomer 2015

Geen opmerkingen:

Een reactie posten