zondag 6 mei 2012

Bisons in de Monts Madeleine



Het klinkt op het eerste gehoor onwaarschijnlijk; bisons die grazen op de velden van de Monts Madeleine. Toch zijn er in midden en Zuid-Frankrijk vondsten gedaan die op de aanwezigheid van bisons in deze streken in de oudheid wijzen. Er werd ooit jacht op gemaakt en er werden afbeeldingen van gemaakt, zoals tekeningen in grotten, op plakken klei en in ivoor (been van herten) gesneden.
replica prehistoirische bison La Madeleine



Deze prehistorische bisons zijn allang geleden uitgestorven. Misschien is er iets voor te zeggen om in een uitgestrekt bosgebied als de Monts Madeleine een grote grazer als bijvoorbeeld de Wisent te introduceren. Het zou grote veranderingen in de samenstelling van het bos teweeg brengen en invloed op de diversiteit aan planten dieren hebben. 
Maar het is niet de Wisent die terug te vinden is in de Monts Madeleine – het is een kleine kudde Noord-Amerikaanse bisons!


De bisons worden gehouden nabij het plaatsje St. Rirand en ze kunnen van nabij bekeken worden vanuit een moderne huifkar die langs de velden met grazende bisons rijdt. Bij de boerderij bevindt zich een winkel waar men bison-vlees en vleewaar kan kopen. Er is een picknick en barbecue plaats op het terrein en men kan er terecht voor souvenirs, ijs, drankjes, etc.

Meer informatie is op de website terug te vinden:

Tom Verhoeven
Auvergne, lente 2012        

Geen opmerkingen:

Een reactie posten