maandag 24 oktober 2011

Dwaaltocht in de natuur


Laatst kwam ik wat berichtjes tegen over mensen die verdwaald waren geraakt in het natuurgebied de Brecon Beacons in Wales.
Een paar jaar geleden was ik in Wales en toen viel het me al op dat het weer vrij snel kan omslaan van warm en zonnig naar regenachtig en kil. Daarbij komt dat de Brecon Beacons een groot gebied omvat dat niet overal bewoond wordt. De bergen zijn niet hoog, de hoogste is nog geen 900 meter. Maar de bergen zijn kaal, rotsachtig en geven weinig beschutting tegen de elementen. Zelfs de ervaren wandelaars voorzien van hun regenkleding en kampeeruitrusting willen er nog wel eens verdwalen. Niet zo verwonderlijk dus dat bezoekers van dit prachtige natuurgebied van de overheid het advies krijgen om hun wandeltocht goed te plannen, een routebeschrijving, kaart en kompas mee te nemen en te zorgen voor geschikte schoeisel en kleding.
Toch menen ieder jaar weer mensen dat ze die adviezen kunnen negeren. Ze trekken het gebied in gekleed in een korte broek, t-shirt en zomerse schoenen. En dan komt het maar al te vaak voor dat deze onvoorbereide wandelaars afwijken van de reguliere paden, dat ze afstanden verkeerd inschatten en eerder vermoeid raken dan ze hadden verwacht, dat ze er niet aan hebben gedacht water of voedsel mee te nemen. En als dan het weer omslaat en er dichte mist opkomt dan realiseren ze zich te laat dat ze zijn verdwaald.

Het komt jaarlijks zo vaak voor dat mensen verdwalen in dit gebied dat er inmiddels meerdere verenigingen van vrijwillige reddingswerkers ontstaan zijn – er zijn zelfs meer van deze reddingsbrigades voor de Brecon Beacons dan voor de nabij gelegen kust. De reddingbrigades krijgen bij het zoeken naar verdwaalde wandelaars ondersteuning van de lokale bevolking, de politie en van de RAF, die van twee verschillende vliegbasissen helikopters inzet om te zoeken en eventuele slachtoffers per helikopter naar een ziekenhuis te vervoeren. 

Hoe komt het nu dat zoveel mensen elk jaar weer de informatie die ze krijgen via folders, boeken, websites en van de boswachters persoonlijk achteloos terzijde schuiven? Gaat het om een inschattingsfout van deze mensen? Of gaat het om een veranderde cultuur?

Er is een tijd geweest dat we gebieden als de Brecon Beacons, maar ook bijvoorbeeld de Nederlandse Veluwe en de Peel vanzelfsprekend links lieten liggen omdat iedereen zich bewust was van de gevaren in dergelijke gebieden. Tegenwoordig vinden we dat dit soort gebieden voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het natuurgebied krijgt meer en meer de bestemming van recreatiegebied.

Dat staat geregeld op gespannen voet met het behoud van datzelfde gebied voor de oorspronkelijke bewoners die vaak gelaten moeten toe zien hoe recreanten ongewild met hun mountainbikes en crossmotors hun vee opjagen, hoe hun hekken open gelaten worden door passerende wandelaars en hoe loslopende honden achter hun schapen aan gaan.  
Tegelijkertijd verstoort dit recreatieve gedrag van de bezoekers de natuur zelf. Het is moeilijk om niet te zeggen onmogelijk om een balans te vinden tussen de behoeftes van de natuur zelf en de mens als consument. In de regel zien we dat de natuur het onderspit delft, waarbij veel van wat we nu juist zo bijzonder en waardevol aan zo’n gebied vinden onherroepelijk verloren gaat. 

Hier in de Monts Madeleine komt het niet zo vaak voor dat wandelaars echt verdwalen. Deze zomer hoorde ik dat in de omgeving een vrouw in de bossen verdwaald was geraakt en na vijf dagen gezond teruggevonden werd. Het is een uitzondering.
Natuurlijk zien we hier verder dezelfde problemen met recreanten als elders; stoken van een open vuurtje in het bos, weggooien van brandende sigarettenpeuken, afval achterlaten op het veld, verzuimen hekken achter zich weer te sluiten of, bijna net zo vervelend, hekken keurig netjes dicht doen die nu juist open moeten blijven staan.

Geo Caching
Wonderlijker was een evenement dat draaide om Geo Caching. Het is een vrij nieuwe vrijetijdsbesteding die onschuldig genoeg gaat om het vinden van verborgen kastjes (cache) waarin zich een object vind dat je mee kunt nemen in ruil voor het plaatsen van een eigen object, zoals een bij het touristenbureau verkrijgbare munt. Een soort schatzoeken dus, waarbij niet alleen gebruik wordt gemaakt van een kaart, maar ook van het internet en een GPS om de gezochte “cache” te vinden. Ik kende Geo Caching eigenlijk alleen als een individuele vrijetijdsbesteding, dit was voor het eerst dat ik letterlijk honderden mensen door het dorp, over de weg en in de bossen zag dwalen met hun ogen gericht op de GPS of de draagbare computer. Ze leken nauwelijks ergens anders oog voor te hebben en menige automobilist moest inhouden om een aanrijding met zo’n groepje schatzoekers te voorkomen. Niet iedereen leek echt gekleed op een zoektocht in de bossen en bergen, de maand  oktober wil nog wel eens verrassend wisselend weer geven. Maar sommigen daarentegen leken zich wel degelijk terdege op een lange speurtocht in de bossen  te hebben voorbereid, ze waren voorzien van stevige legerkistjes en gekleed in legergroen of zelfs in camouflagetenue.
Met enige verbazing zien we hen de bossen intrekken, dankzij hun kleding zijn ze al gauw niet meer te zien. Dit is de tijd van het jaar dat we zelf een oranje hesje bij ons hebben voor in de bossen en we zelfs de honden voorzien van een fel-oranje halsband. We willen goed zichtbaar zijn in de bossen om ongelukken te vermijden. We noemen deze tijd van het jaar ook wel; het Jachtseizoen.

Tom Verhoeven

Auvergne, herfst 2011



Geen opmerkingen:

Een reactie posten