zondag 23 oktober 2011

Houtril


Een houtril of ook wel takkenwal of houtwal is een afscheiding in het land gemaakt van takken en hakhout.

De houtril die we nu aanleggen is bedoeld om de toekomstige bijenstal af te schermen van de honden en paarden. En van eventuele tweevoetige bezoekers.

In het bos vormt de houtril vaak een afscheiding tussen verschillende percelen. Soms is de houtril dan weinig meer dan een langwerpige losjes gestapelde berg snoeiafval. In de loop van de tijd zal zo’n stapel takken vanzelf vergaan en dan een kleine ophoging in het landschap vormen. Zo’n uit verteerd hout ontstane ophoging bevat goede voedzame grond waarop desgewenst een heg geplant kan worden.

Een andere manier is om de houtril wat meer structuur te geven door een duidelijke lijn te volgen en waar nodig steunpalen te plaatsen. Doordat het hout geleidelijk vergaat zakt de stapel elk jaar een beetje. Om de afscheiding te behouden moet er daarom jaarlijks weer wat snoeihout bovenop gestapeld worden.

Het is een natuurvriendelijke manier van het verwerken van snoeiafval. Het levert een goedkope en fraaie afscheiding op die tegelijkertijd dient als windvanger.

Een ander belangrijk voordeel is dat er op de houtril allerlei dieren afkomen; veel insecten die mee zullen werken aan het verteringsproces, vlinders en wilde bijen die er de winter zullen doorbrengen, vogels zoals merels, roodborstjes, heggenmus en winterkoninkje zullen er een schuilplaats vinden en er soms willen nestelen, kleine zoogdieren zoals muizen en egels zullen er een onderkomen vinden of er fourageren, wezels zullen er willen jagen, slangen, salamanders en padden zullen er overwinteren.

De houtril zal vanzelf begroeid worden door wilde bosrank, kamperfoelie, egelantier, klimop, braam en framboos. Ook daar zullen weer bijen en vlinders op af komen.

Door de aanleg van de houtril ontstaat bovendien een omsloten plek waar je in het gras kunt liggen om er in de warme zon temidden van de geur van wilde tijm ongestoord een middagslaapje te houden.

Tom Verhoeven 
   

1 opmerking:

  1. Achter mijn tuin in het aangrenzende plantsoen ben ik ook een kleine ril met snoeihout aan het opbouwen.

    Ik ben benieuwd wat voor dieren hier op af komen.

    Het strooivoer in de tuin lokt in ieder geval een aantal tuinvogels.

    Vriendelijke groet,

    BeantwoordenVerwijderen